lördag 25 februari 2012

Recept: Oxsvansragu

Vi är så himla tetiga med vad vi väljer att äta på djuret. Filé ska det vara, gärna torr och smaklös, och allt annat är ÄCKLIGT för det är liksom mer som om man måste erkänna att man faktiskt äter ett djur. Alla som testat gränserna vet dock att några av de absolut bästa bitarna är de mer oortodoxa. Svans, t.ex.

Oxsvans går fortfarande att köpa färdigstyckat i ganska många butiker, men jag undrar hur många som verkligen köper det. De som gör det – grattis! De har hittat guld, som amerikanarna säger.

Emellertid är oxsvans ingen snabbmat. Man fräser liksom inte på den i woken på fem minuter. Å andra sidan sköter sig en rätt som oxsvansragu helt själv, så det går utmärkt att kombinera med att ha tvättstugan eller, som jag, storstäda.

Man behöver 

ca 1 kg oxsvans, styckad i mindre bitar
2 msk smör
1/2 flaska rödtjut av rekorderligt slag (jag brukar använda Dão som är rustikt och redigt)
Köttbuljong eller fond på flaska, jämte vatten
2 vitlöksklyftor, lätt krossade (ta locket till en kastrull, lägg över klyftan och dunka till med näven)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 tsk timjan

ca 10-15 steklökar (om de är stora, halvera både löken och antalet)
1/2 rotselleriknöl
2-3 rejäla morötter 
Lite smör

2 tsk maizena

Beräknad tid: ca 3 timmar, allt som allt

Så här gör man

Bryn köttet i smöret i en stor gryta tills det fått en ordentlig stekyta. Slå sen på vinet och fyll på med vatten tills det täcker köttet. Addera buljongtärning eller fond efter hur mycket vätska du har. Tillsätt även kryddorna och vitlöken. Låt koka 2-2,5 timmar.

Skala och skär grönsakerna i mindre bitar. Bryn dem i en stekpanna och peta över dem i grytan när de fått färg.



Låt koka ca 30 min till (men det är inte hjärnkirurgi så det är inget exakt - grösnakerna ska ha en textur du gillar helt enkelt). Rör ner maizenan och låt det puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta gärna upp köttet och putsa bort ev. fett och lägg tillbaka i grytan innan servering.



Det låter kanske trist, men jädrar i min lilla låda vilken koncentrerad smak det blir. Som 'essence de gryta', liksom. Man kan servera nästan vad man känner för till - ris, kokt potatis, bröd, couscous eller bulghur... Gärna lite sallad eller ugnsbakad rotfrukter också.

Utmärkt mat en kall vinterkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...